Tlf:  949 82 238

Informasjon om hoggormbitt

June 9, 2020

Hva gjør du hvis hunden blir bitt av huggorm?

Da er det to ting som er viktig: hold hunden i ro og dra til veterinær!

 

Huggormbitt er svært vanlig i sommer halvåret. Det vanligste er at hunden blir bitt i snuten eller på bena.

Ved huggormbitt kommer hevelsen iløpet av minutter til en halv time og andre symptomer i løpet av få timer.

Før det ble innførte bruk av motgift, var det vanlig å gi hunder som ble bitt av huggorm kortisonpreparater i form av tabletter eller injeksjoner. 

Det finnes ingen dokumentasjon som viser at kortison bør brukes ved huggormbitt, og er derfor ikke lenger en del av den anbefalte behandlingen, da det gir eier en falsk trygghet. Nå blir hundene oppstallet på klinikken, monitorert og får væske intravenøst over flere timer.

Vi prøver å ha tilgjengelig motgift her på klinikken, men vi vurderer hver enkel pasient om det er behov for å gi det.

Hvis hunden din blir bitt av huggorm er det viktig å holde den i ro. Små hunder kan bæres, store hunder kan gå rolig til de kan bli kjørt til veterinær.

Hvor syk hunden blir, er avhengig av hvor mye gift huggormen har sprøytet inn og hvor lang tid det tok før hunden kom seg unna.

Giften fra huggormen sprer seg med lymfe og blod og kan gi skader på blant annet nyre, lever og hjerte. Giften vil også gi skader på vevet der bittsåret er.

Noe av grunnen til det er at blodet koagulerer, altså størkner, dårligere. Det kan oppstå store blødninger under huden i nærheten av bittsåret som eier selv kan se ved at huden blir blå rød.

 

Skadene etter huggormbitt er uforutsigbare. Enkelte hunder kollapser, får behandling og kommer seg tilsynelatende godt, men kan likevel få senskader. Andre hunder kan se relativt upåvirket ut, men giften kan likevel ha blitt fraktet rundt i kroppen. De kan gradvis bli dårligere.

Derfor er det viktig at vi tar blodprøver under og 2 uker etter behandling i tillegg til at hunden holdes i ro i denne perioden.

Flere nyheter

FORGIFTNING - VIKTIG INFO!

Katter dør grunnet musegift!

Les mer

Flåttsesongen er rett rundt hjørne!

Flåttsesongen

Les mer

Vi er tilgjengelig når du trenger hjelp!

Les mer